Bombová hrozba dnes zatvárala inštitúcie na celom Slovensku

Týka sa to škôl, bánk aj predajní elektra.

Rodičia čakajúci na svoje deti v centre Trnavy pri škole Angely Merici | Zdroj: Pavol Holý, Trnavské rádio
Rodičia čakajúci na svoje deti v centre Trnavy pri škole Angely Merici | Zdroj: Pavol Holý, Trnavské rádio

Polícia doposiaľ v utorok eviduje celkovo 1323 bombových hrozieb na školy. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Priblížila, že ide o 110 škôl v Bratislavskom kraji, 148 škôl v Trenčianskom kraji a 232 škôl v Nitrianskom kraji. V Trnavskom kraji eviduje hrozbu bombového útoku na 119 školách, v Prešovskom kraji na 176. V Košickom kraji to je 216 škôl, v Banskobystrickom 94 a 228 hrozieb je v Žilinskom kraji.

Opätovne pripomína, že šírenie bombových hrozieb môže byť posudzované ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý hrozí doživotný trest.

Minister vnútra avizoval prísnejšie tresty pre páchateľov nahlasujúcich bomby

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval, že bude iniciovať čo najprísnejšie opatrenia a tresty pre páchateľov, ktorí nahlasujú falošné bombové útoky. Uviedol to v utorok na sociálnej sieti.

"Stovky tisíc detí, rodičov, pedagógov či bežných ľudí dnes vystrašila hrozba o možnom bombovom útoku. Bezpečnosť je na prvom mieste a ja ako minister vnútra garantujem, že polícia prijíma všetky opatrenia na to, aby nedošlo k ohrozeniu životov a zdravia,"uviedol Šutaj Eštok. Poukázal na to, že takéto správy nesmú byť brané na ľahkú váhu a že evakuácia je jediné preventívne opatrenie, ako eliminovať riziko, ak by bola správa pravdivá.

Zároveň poďakoval verejnosti, že rešpektuje pokyny polície a zbytočne sa nezdržiava na miestach, kde dochádza k evakuácii. Tiež pripomenul, že polícia aj so zahraničnými partnermi pátra po odosielateľovi bombových správ.

Polícia označila rozsah bombových hrozieb za extrémny a vyšetruje ho ako terorizmus. Naďalej preveruje bezpečnosť jednotlivých inštitúcií. E-mail s hrozbou malo dostať 105 škôl v Trnavskom kraji. "Okrem toho evidujeme aj 110 hrozieb bombových útokov na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky," dodala polícia.

Výhražné správy prišli k 13.00 hodine celkovo 84 školám v Bratislavskom kraji, 111 školám v Trenčianskom kraji, 207 školám v Nitrianskom kraji, 105 školám v Trnavskom kraji, 125 školám v Prešovskom kraji, 107 školám v Košickom kraji, 62 školám v Banskobystrickom kraji a 194 školám v Žilinskom kraji.

Bombová hrozba sa dotkla aj ZŠ s MŠ v Smoleniciach. Deti presunuli do kultúrneho domu. Obec vyzvala rodičov, aby si prišli po potomkov, ktorí nechodia do ŠKD. 

Škola Anegly Merici v Trnave informovala, že po prehliadke školy políciou bude pokračovať vo vyučovaní. 

Nové informácie poskytla tiež polícia. "Hrozbami bombových útokov na školách sa už zaoberá Národná kriminálna agentúra. Hrozby boli adresované viac ako 200 školám na území takmer celého Slovenska. Prijímame všetky opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu na životoch a zdraví osôb," vysvetlila polícia. 

Situácia pri základnej škole Angely Merici v Trnave | Zdroj: Pavol Holý, Trnavské rádio
Situácia pri základnej škole Angely Merici v Trnave | Zdroj: Pavol Holý, Trnavské rádio

V tejto chvíili dostali správu o bezodkladnom vyzdvihnutí detí aj rodičia žiakov školy Angely Merici v Trnave, a to konkrétne detí z materskej školy a prvého stupňa základnej školy. Deti z druhého stupňa budú poslané domov. 

Podľa informácií Trnavského rádia museli evakuovať aj niektoré školy v Trnave. Konkrétne ide o Základnú školu s materskou školou Vančurova.

Reklama
Vyberte si z ponuky našich reklamných produktov

Slovensko je dnes od rána na nohách. Polícia informovala, že na školách vo viacerých krajoch sú hlásené bomby. Oznámenie od rána preveruje. Hrozba sa týka aj Trnavského kraja.

Podľa informácií Trnavského rádia sa však evakuovali aj viaceré ďalšie inštitúcie. Poslucháčka Lucia nás informovala, že sa evakuovalo napríklad Tesco v Piešťanoch. Takto opísala situáciu.

Trnavské rádio
Bombová hrozba dnes zatvárala inštitúcie na celom Slovensku
Poslucháčka Lucia o situácií v Piešťanoch
Kopírovať embed kód
Skopírované

"Rozhlas jednoducho vyhlásil, že musíme opustiť budovu, teraz čakáme vonku," dodala Lucia. Podľa nej šlo o bombovú hrozbu v predajni NAY.

Podrobnejšie informácie poskytlo Mesto Sereď. "Na základných školách v Seredi boli prijaté oznámenia o údajom uložení výbušnín v priestoroch škôl. Žiaci už sú z budov evakuovaní," informovala radnica. Viaceré školy (Základná škola Jana Amosa Komenského, Základná škola Juraja Fándlyho a Cirkevná základná škola sv. Cyrila a Metoda) dnes prerušili vyučovanie. Deti presunuli do náhradných priestorov, kde si ich môžu vyzdvihnúť zákonní zástupcovia. Podrobnosti nájdete tu.

Evakuovali aj školy v Piešťanoch  | Foto: FB Alexandra Dubská
Evakuovali aj školy v Piešťanoch | Foto: FB Alexandra Dubská

Podľa našich informácií sa evakuácia týkala aj viacerých škôl v Piešťanoch, Vrbovom, v Banke či v Hornej Strede. Týka sa to aj Záhoria - školy sa zatvárali v Skalici či v meste Šaštín-Stráže. O zatvorení MŠ a ZŠ v Bučanoch informoval už ráno na facebooku starosta obce Rastislav Kurinec. Vo Vrbovom by mala byť zatvorená I. základná škola. Podľa stránky Vrbové online boli žiaci boli poslaní domov. "Vyučovanie na II. základnej škole prebieha podľa našich informácii normálne bez prerušenia," dodalo Vrbové online.

Na celom Slovensku preverovali pre bombovú hrozbu aj pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB). Niektoré pobočky ostávajú naďalej zatvorené. TASR uviedla, že anonymnú správu o údajnej hrozbe dostala banka v ranných hodinách, v spolupráci s políciou boli následne vykonané všetky potrebné opatrenia.

       

Správy o päť minút skôr ako ostatní a všetko, čím práve žijete. Každý deň v Trnavskom rádiu.

Reklama

Fotogaléria

  • Trnava
    106,2 MHz
  • Hlohovec
    103,9 MHz
  • Piešťany
    107,9 MHz
  • Piešťany, Vrbové a okolie
    97,3 MHz
  • Galanta
    93,4 MHz
  • Holíč, Skalica
    106,0 MHz
  • Dunajská Streda
    98,3 MHz